Den Země 2024

23.04.2024 09:30
Místo: Klášterní zahrady
Typ: Zdravé město Chrudim

„Čistá půda, voda, vzduch – zdravé prostředí pro život“ – to je téma letošního ročníku akce Den Země 2024.

Jak určitě víte, i my se prostřednictvím projektu Zdravé město připojujeme k oslavám. Připravujeme program, který by měl pobavit, ale zároveň i poučit. Přáli bychom si, aby se každý mohl zamyslet nad otázkou, co nám příroda dává a co jí vracíme každý sám za sebe. Třeba najdete odpovědi i v letošním tématu, kterým je „Čistá půda, voda, vzduch – zdravé prostředí pro život“.

Přijďte si společně s námi užít Den Země v úterý 23. dubna od 9:30 do 18:00 hodin do Klášterních zahrad. 

Pódiový program:

9:30  zahájení Dne Země

9:45 pohádka „To se v lese nedělá“ v podání loutkového divadla AHOJ Libora Štumpfa

15:00 pohádka Jana Wericha „Tři sestry a jeden prsten“ v podání dramatického kroužku ZUŠ Chrudim

15:45 hudební vystoupení country kapely Bíbři

16:45 kabaretní vystoupení Jana Petráše (Poplety) „Čtvero ročních období“

17:00 vystoupení hudebního uskupení „Smažítko“

 

Vedle pódiových vystoupeních nezapomínáme na dílny tradičních lidových řemesel. Ve stáncích se představí výrobci místních a regionálních certifikovaných produktů ze Železných hor, kované šperky, včelí produkty, bylinné čaje, trdelník apod.

Program bude po celý den zaměřen jak na české tradice, tak i na aktivity, které se vztahují k tématu ochrany vody, ovzduší, předcházení vzniku odpadů, zadržování vody v krajině apod. Připraveny budou hry, workshopy a dílny např. u Střední školy zemědělské a Vyšší odborné školy Chrudim, Geoparku Železné hory, Ekocentra Palety, Momo Chrudim, o. p. s., Městských lesů Chrudim, Regionálního muzea v Chrudimi, Zeleného domu Chrudim, Mama klubu Chrudim, Městské knihovny Chrudim, Informačního střediska EU Europe Direct Pardubice, Vzdělávacího centra SFÉRA nebo budete moci navštívit vzdělávací stánek Tondy Obala od EKO-KOM apod.

Těšit se také můžete na Smokemanovu edukativní schow. Že nevíte, kdo je Smokeman? Nevadí, přijďte se podívat přímo do jeho „kuchyně“.

I letos si budou děti moci projít naučnou stezku s názvem „Přírodě blíže“. Stezka propojí několik stanovišť, na kterých se budou plnit krátké úkoly týkající ekologie, ochrany životního prostředí apod. Za splněné otázky pak účastníci získají drobnou odměnu.

V průběhu dne můžete přinést drobné předměty do „mobilního“ Re-use centra, které najdete u  stánku městského úřadu. Že nevíte, co je Re-use centrum? Dám vám malou nápovědu. Už od roku 2019 je součástí Sběrného dvora a jeho cílem je opětovné využití starých, ale stále funkčních věcí, které už doma lidé nepotřebují.

A nezapomněli jsme ani na drobné občerstvení, které bude k dispozici v průběhu celé akce.

Pokud máte v hlavě nějaký nápad na vylepšení veřejného prostoru našeho města, přijďte ke stánku Tvořím Chrudim, kde můžeme vaše nápady společně zkonzultovat.

Zajímá nás, jak vnímáte Chrudim i z hlediska vašich pocitů. Ty budete moci zaznamenat do elektronické pocitové mapy.

Součástí osvětové kampaně Dne Země bude i doprovodný program. Více informací nejdete na webu akce: https://www.chrudim.eu/zdrave-mesto-aktualita/den-zeme-2024/

Pořadatel

město Chrudim - Zdravé město

Resselovo náměstí 77, 53701 Chrudim
Telefon: 737770811
E-mail: sarka.truneckova@chrudim-city.cz
Odkazy: Web Facebook