HUDEBNÍ KLENOTY BROUMOVSKÉHO KLÁŠTERA

27.05.2023 18:00
Místo: Kostel sv. Markéty v Podlažicích
Typ: Hudba
Vstupné: 150 Kč

HUDEBNÍ KLENOTY BROUMOVSKÉHO KLÁŠTERA V PODLAŽICÍCH

Dvořákův festival pokračuje již 67. ročníkem a v Chrasti přináší další magický koncert pro posluchače krásné hudby. Letos jsme si pro vás připravili opravdu ojedinělý zážitek - světovou premiéru skladby CODEX GIGAS a dalších hudebních klenotů v podání předních českých interpretů. Koncert se uskuteční v kostele sv. Markéty v Podlažicích v sobotu 27. května v 18 hodin.

 CODEX GIGAS, bible napsána v latinském jazyce pochází z 13. století. Tato kniha, známá jako Ďáblova bible, váží 75 kg a měří na výšku téměř jeden metr. Podle legendy ji sepsal hříšný mnich za jedinou noc s pomocí ďábla. Knihu vytvořil pravděpodobně klášter Podlažice u Chrudimi, ale později ji v roce 1420 ukryl břevnovský klášter opat Mikuláš II. v Broumovském klášteře. Zde jsme našli pojítko mezi Podlažicemi a Broumovem.

V průběhu večera se návštěvníci také mohou těšit na další vzácná hudební díla, která zazní v novodobých premiérách. Ty pocházejí z archivu Broumovského kláštera a budou přednesena v podání MUSICA BRAUNENSIS pod vedením Zdeňka Klaudy, dirigenta Národního divadla v Praze. Nechybí ani Ave Maria od Antonína Dvořáka a připomenutí 95. narozenin legendárního skladatele Luboše Sluky, jehož hudbu znáte např. z filmové trilogie Pod Jezevčí skálou, Na Pytlácké stezce a Za Trnkovým keřem.

Cílem tohoto koncertu je prezentovat kulturní dědictví broumovského regionu, což je také jedním z klíčových témat kandidatury města Broumova na Evropské hlavní město kultury v roce 2028.

Přijďte tedy a přijměte srdečné pozvání na tento jedinečný koncert, který vás zavede do světa neobyčejných hudebních klenotů.

Pořadatel

Město Chrast

Náměstí 174, 53851 Chrast
Telefon: 469667211
E-mail: infocentrum@mestochrast.cz
Odkazy: